Podrška Palestinskom narodu

komunistiks | 06 Januar, 2009 02:20

Poslednji razvoj događaja na Bliskom istoku, izraelska okupacija  arapskih teritorija i podržavanje tog čina od strane SAD je za svaku osudu miroljubivog dela čovečanstva. Izraelska politika agresije, okupacije i ugnjetavanja palestinskog naroda izazov je međunarodnoj zajednici i stalna opasnost po mir u svetu. Izrael se pokazao kao uporište imperijalizma, sprovodeći politiku terora nad arapskim svetom, slično kao SAD na Kosovu.   Dužnost je međunarodne zajednice i Ujedinjenih nacija da hitno donesu rezoluciju, po kojoj bih se izraelske trupe hitno povukle iz okupiranih delova Gaze, kako bih se sprečile dalje žrtve, kako bih se sprečila humanitarna katastrofa. SAD često govore o nekavim humanitarnim katastrofama, setimo se primera Kosova 1999.godine. Sada kada danima traje bombardovanje civilnih ciljeva, kada Palestinci nemaju vode, struje, lekova, hrane, kada svakodnevno stradaju nevini civili SAD ćuti. Tu se jasno vidi svetska uloga tiranije nad malim i siromašnim narodima od strane velikih i jakih, pojedinih zemalja.Sukob Izraela i Arapskog sveta nije skorašnja pojava i on traje decenijama. Kroz tu dugogodišnju borbu jasno se vidi da su arapski narodi, uprkos stalnim nastojanjima međunarodnog imperijalizma da ih razjedini i potčini, odlučni i sposobni da se bore za puno ostvarenje svojih legitimnih prava, što je tim nastojanjem zadalo najteži udarac i srušilo mit o nepobedljivosti Izraela.

 

 Polazeći od prava svakog miroljubivog naroda da se svim sredstvima bori za nacionalno oslobođenje i samoopredeljenje, rukovodeći se interesima mira, Komunisti Srbije daju punu podršku pravednoj borbi arapskih naroda za oslobođenje njihovih okupiranih teritorija i borbi naroda Palestine i zalažu se za pravedno, celovito i trajno miroljubivo rešenje. Komunisti Srbije zastupaće i podržavati:

 

 1.      potpuno povlačenje Izraela sa svih okupiranih teritorija na kojim žive Palestinci

 

2.      priznanje i ostvarenje legitimnih nacionalnih prava arapskog naroda Palestine na samoopredeljenje uključujući pravo na sopstvenu suverenu državu i nezavisnost

 

Samo tako će se,  na osnovi poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih država i naroda ovog područja, stvoriti uslovi za celovito i trajno rešenje i pravedan mir na Bliskom istoku. Trajno političko rešenje ove krize može se postići samo uz veliko zalaganje međunarodne zajednice i organizacije UN. Svih ovih godina svedoci smo toga da je organizacija UN i veći deo  međunarodne zajednice talac politike SAD-a i da zbog toga ne dolazi do rešenja ovog velikog svetskog problema.

 

 Komunisti Srbije se dive istrajnosti naroda Palestine u borbi za konačno oslobođenje  i slobodu i u toj borbi pružaju svu moguću podršku. 

 

 

  Dušan Milenković, sekretar Komunista Srbije

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb