KOMUNISTI KRUŠEVCA - VAŽNO SAOPŠTENJE

komunistiks | 18 Septembar, 2009 23:45

KOMUNISTI KRUŠEVCA

Komunistiks@krstarica.com

15.09.2009.

 

 

Na sastanku Komunista Kruševca, grupe komunista iz Kruševca koja je 19.04.2008.godine pristupila partiji Komunisti Srbije, održanom 15.09.2009. godine sa početkom u 16:30 časova u Kruševcu, doneti su sledeći

 

ZAKLJUČCI

 

  1. Komunisti Kruševca, kao grupa komunista koja je u Kruševcu aktivna još od 2006.godine, nezadovoljna je radom partije kojoj je pristupljeno na Kongresu 19.04.2009.godine. Naime ideja o ujedinjenju Komunističkog pokreta Srbije je izneverena. Rukovodstvo Komunista Srbije u proteklih godinu ipo dana nije učinilo gotovo ništa da program partije sprovede u delo. Šta više, to isto rukovodstvo svadjalo je nas, Komuniste Kruševca sa drugim komunističkim partijama, posebno sa NKPJ, jedinom legitimnom partijom Komunista, koja je priznata od strane velikog broja stranih Komunističkih partija. Stvaralo razdor i još veće podele medju komunistima, a sve to da bi sačuvali svoje visoke funkcije u svojoj partiji Komunisti Srbije.

Rukovodstvo partije Komunisti Srbije aktivno je saradjivalo sa građanskim kvazilevim partijama, naročito sa SPS-om i PUPS-om. Čist dokaz za to je i održavanje Kongresa ujedinjenja KS-a u Sali i zgradi SPS-a u Zemunu. Zatim podrška toj partiji i PUPS-u na proteklim izborima i sl.

Svojim dosadašnjim neaktivnim radom i bavljenjem samim sobom, a i svadjanjem svih komunističkih partija Srbije, rukovodstvo Komunista Srbije je jasno dokazalo da je KS, puki privezak građanskim partijama, da je ništa drugo nego marionetska tvorevina SPS-a i drugih velikih vladajućih partija, a sve sa ciljem da Komunistički pokret Srbije ne ojača, da ne dođe do ujedinjenja svih Komunističkih partija u Srbiji, da interesi vladajuće buržuazije nebi bili ugroženi.

 

 

  1. Od 1993. godine, pa sve do 2006.godine u Kruševcu nije bilo komunističke partije. Dušan Milenković, osnivač prve komunističke organizacije u Kruševcu posle više od 18.godina od kada u kruševcu nema komunista zvanično je svojim radom, samopregornim zalaganjem i odricanjem, svojim moralnim i intelektualnim kvalitetima, doprineo da u Kruševcu Komunisti prema poslednjim istraživanjima imaju oko 10% podrške biračkog tela.

Svojim čestim pojavljivanjem u medije, što lokalne, što i republičke, Milenković je dokazao da se samo aktivnim radom može pridobiti medijska  pažnja. Uloga Milenkovića, kao osnivača KOMUNISTA KRUŠEVCA, a zatim i kao osnivača KS-a je više nego velika za razvoj komunističke ideje u Kruševačkom kraju.

Milenković je u svojim pojavljivanjima u medije, a i među narodom ukazivao u sve nepravde i zloupotrebe vladajućih struktura u gradu, a i u republici kojima je narod izložen. Posebno na bahate pojave zapošljavanja čitavih familija gradskih vlastodržaca. Takve pojave su zasmetale ne samo gradskim vlastodržcima, već i delimično rukovodstvu KS-a.

Do nesuglasica sa rukovodstvom KS-a, dolazi još početkom maja ove godine. Pokušaj Milenkovića, da se levica u Srbiji ujedini i da se stvori jedinstven POKRET KOMUNISTA, koji bi činile sve komunističke partije i POKRET SOCIJALISTA, je osujećen, time što je napadnut da radi protiv interesa KS. Zatim se Milenković nelegitimno smenjuje sa mesta sekretara KS, člana predsedništva KS, člana CK i predsednika GK KS Kruševac. Iako su pri ujedinjenju KOMUNISTI KRUŠEVCA prema dogovoru pred ujedinjenje dobili mesto člana predsedništva, to mesto im se trajno oduzima.

Milenkoviću se trajno zabranjuje da bude biran na bilo koju funkciju u partiji, time kršeći statut KS, u kome se kaže da svaki član partije ima pravo da bira i bude biran. Na žalbu statutarnoj komisiji od 10.09.2009., koju je podneo Milenković, statutarna komisija odgovara da statut nije prekršen i da Milenkoviću sleduje višegodišnji rad, dokazivanje i izgrađivanje kao komuniste, zatim da je svojim moralnim kvalitetima i partijskom neaktivnošću doprinosio nesprovodjenju politike KS. Ova odluka je za nas potpuno neprihvatljiva.

 

            Na osnovu gore svih navedenih zaključaka KOMUNISTI KRUŠEVCA donose sledeće

 

 

ODLUKE

 

  1. Da hitno KOMUNISTI KRUŠEVCA javno istupe iz partije Komunisti Srbije

 

  1. Da se svakom članu koji nije bio član KOMUNISTA KRUŠEVCA da pravo da bira da li će ostati u partiji KS  ili će nam se priključiti. Da se to isto pravo omogući i članovima koji su pred ujedinjenje bili članovi KOMUNISTA KRUŠEVCA, a kasnije kolektivno ušli u partiju Komunisti Srbije

 

  1. Da se u što hitnijem roku izvrše pripreme oko registracije partije čiji će osnivači biti grupa građana KOMUNISTI KRUŠEVCA, a i sve progresivne organizacije i pojedinci koji podržavaju naš program, i stavove.

 

  1. Da se u narednih mesec dana obave razgovori sa NKPJ, NKPS, KPS, SKJ u Srbiji i drugim partijama komunističke orijentacije oko eventualne saradnje ili ujedinjenja.

 

  1. Da se Dušanu Milenkoviću potvrdi odluka koja je bila na snazi pred ujedinjenjem sa partijama KS-a, tj. Pre 19.04.2008. i da se ponovo izabere za predsednika KOMUNISTA KRUŠEVCA

 

  1. Da se u narednih nedelju dana održi novi sastanak izabere privremeno rukovodstvo od 15.člana, potpredsednik, dva sekretara, i tim za komunikaciju sa javnošću.

 

Sastanku je prisustvovalo 25. člana KOMUNISTA KRUŠEVCA i osnivača KS. Sastanak je završen u 20.časova.

 

 

 

Zapisnik vodila

Nevena Stojanović

 

 

 

 

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb